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SUBJECT

Ordinance adopting executive-proposed updates to the King County Shoreline Master Program.

QUESTIONS FROM PRIOR COMMITTEE REVIEW 

During the March 23, 2010 committee meeting, staff were requested to respond to the following questions posed by members:

1.
What, if any, signs are allowed in the shoreline jurisdiction? 

Members requested information as to what provisions apply to signs within the shoreline jurisdiction.  Staff has determined that signs are regulated in two parts of the King County Code.

There are regulations in KCC chapter 21A.20 for signs in general, as well as, for billboards.  General sign requirements are established either by location within a specific zoning category or in accord with a specific activity.  The more “intensive” the zoning category, the more permissive the sign standard (i.e. less restrictive in neigborhood business than in RA-5).

To the extent that they are more restrictive, the Executive-proposed standards (Section 61, below) would supercede the general sign standards of the KCC 21A.20.   Staff notes that tThe current SMP code allows signs only in the all four shoreline urban environments, but is more restrictive on the size and type of signs allowed in the conservancy and natural shoreline environments, using the sign standards of the underlying zone category.  The provisions for these different environments have been consolidated into a single code section (Section 61), with only minor changes.  It would appear that, on the whole, the proposed changes to the SMP would be more flexible. In addition to signage allowed in the Urban environment, signs would be allowed in the Rural, Conservancy, Resource and Natural environments, subject to the restrictions applicable to each environment set forth in Section 61 below.
SECTION 61.  Ordinance 3688, Section 408, and K.C.C. 25.16.080, are each hereby amended to read as follows:


Signs may be permitted ((in the urban environment)) subject to the provisions ((of the underlying zoning)) in K.C.C. chapter 21A.20, provided:


A.  ((No sign which is not constructed parallel to and flush against the side of a building shall be permitted which is more than seventy-two inches in height as measured from the average grade level.


B.  Signs painted upon or constructed parallel to and flush against the side of a building shall not extend beyond the wall or above the roof line against which they are constructed.


C.  Signs shall be stationary, nonblinking and nonrevolving.


D.  Signs shall have no auxiliary projections or attachments.


E.  Signs shall not be erected nor maintained upon trees, or drawn or painted upon rocks or other natural features.


F.  Artificial lighting of signs shall be directed away from adjacent properties and the water.

G.))  Signs waterward of the ordinary high water mark shall be permitted only to the extent necessary for the operation of a permitted overwater development ((provided n)).  No such sign shall be larger than five square feet((.));

B.  In the Rural environment, signs may not exceed fifty square feet;


C.  In the Conservancy environment, signs are not allowed except for:


  1.  Signs of not more than twenty-five square feet within public parks or trails; and


  2.  Signs permitted under K.C.C. chapter 21A.20 for single detached dwelling units;


D.  In the Resource and Natural environments, signs are allowed only allowed as follows:


  1.  Signs of not more than twenty-five square feet within public parks or trails; and


  2.  Signs permitted under K.C.C. chapter 21A.20 for single detached dwelling units; and


E.  Signs to protect public safety or prevent trespass may be allowed and should be limited in size and number to the maximum extent practical.
In contrast, new billboards are prohibited regardless of zoning category, by virtue of the existing KCC 21A.20.140 (below).  Because they are outright prohibited on all unincorporated lands in the County, it must follow that they are prohibited in those unincorporated lands located within the shoreline jurisdiction. 
KCC 21A.20.140  Billboards: General requirements.
A.  The total number of billboard faces within unincorporated King County shall not exceed the total number of billboard faces existing on June 20, 1988, except as provided in K.C.C. 21A.20.160E.  In addition, the total number of existing billboard faces within each zone permitting billboards shall not be exceeded except as provided in K.C.C. 21A.20.150.


B.  In the event that portions of unincorporated King County annex to incorporated cities or towns or incorporate after June 20, 1988, the total number of allowable billboard faces shall be decreased by the number of faces existing in such areas on the effective date of annexation or incorporation.


C.  As soon as practical after June 20, 1988, the county shall compile an inventory of existing billboards within the county.  Until the inventory is completed, no billboard shall be erected, modified, or relocated, nor shall King County issue any permits.  Following completion of the inventory, the county shall grant a billboard permit for each existing billboard reflecting the location, size, height, zoning, and the degree of conformity with the requirements of this chapter.  Only inventoried billboards may be subsequently issued billboard alteration or relocation permits.  Billboard owners can accelerate the inventory process by providing the necessary inventory information for their billboards.  If owners have provided necessary inventory information for all billboards in their ownership, the county shall release billboard permits for that ownership, regardless of the degree of completion of the remainder of the inventory.  (Ord. 10870 § 434, 1993).

2.
What is the reason for prohibiting live-aboards at marinas?

There are very few marinas operating in unincorporated King County; essentially,  those found in Quartermaster Harbor of Vashon Island.   They are older and small, and do not appear to have live-aboards.  Unfortunately, since live-aboards are currently not regulated by the County, there is no record that can be tracked to determine their existence with any certainty.  

However, at the statewide level, the existence of live-aboards has been an issue for the state Department of Natural Resources (“DNR”), which leases state tidelands and marine waters to marina operators.  By limiting the number of live-aboards at marinas subject to their leases, the state seeks to address the problem of waste pollution generated by persons living aboard vessels that are not intended nor equipped for continual habitation.  For example, in less modern facilities, systems that provide for safe unloading of  waste water from the boats onto an appropriate facility on land are missing.

The proposed prohibition (Section 37C) is consistent with state actions, is limited in scope,  and would prevent potential pollution problems in Quartermaster Harbor, which has a notoriously slow ability to flush out pollutants. 
3.
How does the SMP apply to Tribes?

When a tribe becomes a federally-recognized soveriegn nation, all lands within their designated reservation and trust lands come under federal versus state or local jurisdiction.  Therefore, for such lands, the state SMA and County SMP do not apply.  This is reinforced by Section 28B of the ordinance.

However, shoreline-related activities of a tribe or its members conducted off designated tribal lands must comply.  In practice, the tribes conduct very few activities that require shoreline permit approval by King County.  For those projects which do, the tribes have been consistent in seeking approval of the required permits from the cCounty.
SHORELINE SETBACKS

The Executive-proposed shoreline setbacks are intended to utilize the aquatic area setback already existing at KCC 21A.24.358.  These aquatic area setbacks currently supercede the shoreline setback provisions of Title 25, because they are more restrictive.   
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	Topic
	Current Shoreline Master Program
	Executive Proposed Revisions

	Shoreline Setbacks
	· Urban Environment

· Single family – 20 feet

· Multi-family – 50 feet

· Commercial – water dependent – none; non-water-dependent – 50 feet

· Rural Environment

· Single family – 20 feet

· Multi-family – 75 feet

· Commercial – water-dependent – 50 feet; non-water-dependent – 75 feet

· Conservancy Environment

· Single family – 50 feet

· Multi-family – generally not allowed

· Commercial – not allowed

· Natural Environment

· Single-family – 100 feet

· Multi-family and commercial – not allowed

Critical Area Regulations (Ch. 21A.24)

· See next column. 
· Most protective regulations apply
	Within the Urban Growth Area:

· type S and F water - 115-foot buffer;
· type S or F water in a subbasin designated high on the basin condition map that is adopted with the ordinance - 165‑foot buffer;
· type N water - 65-foot buffer; 
· type O water - 25-foot buffer.

Outside the Urban Growth Area:

· type S and F water - 165-foot buffer;
· type N water - 65-foot buffer; 
· type N water in Bear Creek Basin designated RSRA- 100-foot buffer; 
· type O water - 25-foot buffer.




SHORELINE EXEMPTION

The current SMP requires development proposals within the shoreline that are not required to obtain a shoreline substantial development permit to obtain a letter of shoreline exemption, even if the development itself is not required to obtain a shoreline substantial development permit.  The Executive proposal would  simplify the review process by requiring such a the letter of exemption only if the development involvesd work below the ordinary high water mark.

In addition, the Executive proposal would allow for issuance of a programmatic permits letter of exemption for activities that regularly occur.  This would be beneficial to farmers, as either an individuals or as a group, farmers since they could obtain a long-term programmatic permit letter of exemption for agricultural ditch maintenance.  Relieveing farmers of the obligation to obtain clearing and grading permitsa letter of shoreline exemption everytime they sought seek to maintain the ditches on their land will save them significant time and money.

	Topic
	Current Shoreline Master Program
	Executive Proposed Revisions

	Shoreline Exemptions
	· Required for development proposals within the shoreline that do not require a shoreline substantial development permit
	· Letter of shoreline exemption required for activity below the ordinary high water mark
· Letter of shoreline exemption not required for upland activity
· Authority to issue programmatic letter of exemption 
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