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Attorney General Bob Ferguson

COUNTIES—CHARTERS—ELECTIONS—ATTORNEY, PROSECUTING—Authority Of
Counties To Provide By Charter For The Prosecuting Attorney To Be Elected As A
Nonpartisan Office

Article XI, section 4 of the Washington Constitution does not prohibit a county from
providing in its charter for the election of the prosecuting attorney as a nonpartisan office.

November 4, 2015

The Honorable Mark B. Nichols Prosecuting Attorney
223 E 4th Street Suite 11
Port Angeles, WA   98362-3015

Cite As:
AGO 2015 No. 6

Dear Prosecutor Nichols:

            By letter previously acknowledged, you have requested our opinion on the following
question:

May a county operating under the home rule form of government convert the Office
of County Prosecuting Attorney from partisan to nonpartisan by charter?

BRIEF ANSWER

            Yes, home rule counties have wide latitude in structuring their government in their home
rule charters and have statutory authority to designate county positions as nonpartisan.

ANALYSIS

            Washington counties can choose whether to govern under a standardized commission
form of government or under a home rule charter, which allows the county to create its own form
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of government. The home rule approach is authorized by article XI, section 4 of the Washington
Constitution, as amended by Amendment 21 and approved by the voters in 1948. Under the
home rule approach, a county adopts a charter “for its own government subject to the
Constitution and laws of this state[.]” Const. art. XI, § 4. The home rule amendment “expressed
the intent of the people of this state to have ‘the right to conduct their purely local affairs without
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supervision by the State, so long as they abided by the provisions of the constitution and did not
run counter to considerations of public policy of broad concern, expressed in general
laws.’” Henry v. Thorne, 92 Wn.2d 878, 881, 602 P.2d 354 (1979) (quoting State ex rel. Carroll v.
King County, 78 Wn.2d 452, 457-58, 474 P.2d 877 (1970)).

            Counties have wide latitude in adopting home rule charters, subject to specific limitations
in article XI, section 4, which specify that the positions of prosecuting attorney, the county
superintendent of schools, judges of the superior court, and justices of the peace are to be
treated differently from other positions in three respects.[1] First, the home rule charter cannot
“affect the election” of those positions. Second, the terms of those elective officers do not
terminate at the time of the adoption of a home rule charter, in contrast to all other county
elective officers. And third, the powers, authorities, and duties granted to and imposed on county
officers by general law, which vest in the county legislative authority unless expressly vested in
specific officers by the home rule charter, specifically do not include those powers, authorities,
and duties vested in the prosecuting attorney, the county superintendent of schools, and the
judges of the superior court and justices of the peace.

            In construing these limitations, our office has previously opined that “counties lack the
power to alter or diminish the authority of the prosecuting attorney through the home rule charter
process” and that “[t]he prosecuting attorney in a home rule county thus enjoys the same
statutory and constitutional authority as prosecuting attorneys in noncharter counties.”
AGO 1986 No. 1, at 6. In that opinion, we were asked whether the legislative authority of a home
rule county could condition its appropriation to the prosecuting attorney’s office on a particular
allocation of resources within that office. We answered the question in the qualified affirmative,
concluding that the “delicate balance” between the county legislative authority’s budget powers
and the prosecuting attorney’s independent discretion means that both offices must exercise their
discretion to respect the others’ powers and not eliminate the others’ prerogatives.

            We are now asked whether home rule counties may convert the office of prosecuting
attorney from partisan to nonpartisan. “Partisan office” is defined by statute as a “public office for
which a candidate may indicate a political party preference on his or her declaration of candidacy
and have that preference appear on the primary and general election ballot in conjunction with
his or her name.” RCW 29A.04.110. This statute specifies that the following are partisan offices:

            (1)        United States senator and United States representative;
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            (2)        All state offices, including legislative, except (a) judicial offices and (b) the
office of superintendent of public instruction;
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            (3)        All county offices except (a) judicial offices and (b) those offices for which a
county home rule charter provides otherwise.

RCW 29A.04.110.

The first question we must address is whether the office of prosecuting attorney is a state or
county office for purposes of RCW 29A.04.110. This is because if the office is a state office, then
it must be partisan as a matter of statute. RCW 29A.04.110(2). County prosecutors have been
deemed “state officers” entitled to defense and indemnification from the state when prosecuting
under state criminal laws. Whatcom County v. State, 99 Wn. App. 237, 250, 993 P.2d 273 (2000).
But in the election context, the office of prosecuting attorney is consistently treated as a county
office. For example, candidates for prosecuting attorney must file their declaration of candidacy
with the county auditor, not the secretary of state (see
RCW 29A.24.070(3)), and the office of prosecuting attorney is not included in the definition of
“state office” in the campaign finance and reporting laws (see RCW 42.17A.005(44)). It
accordingly makes little sense to consider county prosecuting attorneys as state officers for this
purpose.

            Having concluded that the office of prosecuting attorney is a county office for purposes of
our analysis, RCW 29A.04.110(3) would allow home rule counties to designate that office as
nonpartisan, unless the constitution prohibits it. Therefore, the answer to your question depends
on interpretation of the scope of a county’s power under the home rule provisions of the state
constitution.

The relevant constitutional language provides that the home rule charter shall not “affect the
election of the prosecuting attorney, the county superintendent of schools, the judges of the
superior court, and the justices of the peace, or the jurisdiction of the courts.” Const. art. XI, § 4.
The term “affect” is not defined in the constitution. In construing terms undefined in the
constitution, courts apply their ordinary meaning. Gerberding v. Munro, 134 Wn.2d 188, 199, 949
P.2d 1366 (1998) (using a dictionary definition to construe an undefined term).[2] As relevant in
this context, “affect” means “to act upon” or “to produce a material influence upon or alteration
in.” Webster’s Third New International Dictionary 35 (2002).

            Applying this ordinary meaning, we see two reasonable readings of this provision. The
first, narrower reading would be that it simply bars county home rule charters from converting the
position of county prosecutor into a non-elected, appointive position. That is, in prohibiting home
rule charters from “affect[ing] the election of the prosecuting attorney” and other officers,
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article XI, section 4 prohibits changing the elective nature of the office. The second, broader
reading is that the provision prohibits home rule charters from affecting the election process for
prosecuting attorneys.

            While both readings are plausible, our office has previously adopted the first
interpretation. In a 2003 formal opinion that addressed (among other topics) whether a county
could impose campaign finance restrictions on candidates for prosecutor, we wrote: “This
provision simply requires that charter counties retain the office of prosecuting attorney and leave
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undisturbed the elective nature of the office. The provision is not framed so broadly as to
preclude all local regulations that affect the manner in which elections are conducted for the
office of prosecutor so long as the county leaves the office elective.” AGO 2003 No. 12, at 4.

            Though the opinion cited no authority for this proposition, we have found nothing that
would convince us to change our view. In particular, the legislative history of Amendment 21,
which added this provision, contains no indication one way or the other about the framers’ intent.
Voters’ Pamphlet 29-32 (1948). Additionally, in at least two cases our state Supreme Court has
considered county charter provisions that at least arguably would have implicated this clause
under the broader reading, one that changed elections for county offices to odd-numbered years
(Carroll, 78 Wn.2d 452) and one that imposed new rules for elections to fill vacancies in county
offices (Henry, 92 Wn.2d 878). Yet the Court never discussed the potential conflict between
these changes and this clause. While the lack of discussion is certainly not a holding, it indicates
that the Court did not consider the broader reading of this language obviously correct.

            In short, because of our office’s prior interpretation and the lack of any evidence that
would prompt us to revisit it, we continue to conclude that the requirement that a charter “shall
not affect the election of the prosecuting attorney” (Const. art. XI, § 4) “simply requires that
charter counties retain the office of prosecuting attorney and leave undisturbed the elective
nature of the office.” AGO 2003 No. 12, at 4.

            Given this conclusion, the answer to your question becomes quite simple. Because
changing the position of prosecuting attorney from partisan to nonpartisan would not disturb “the
elective nature of the office” (AGO 2003 No. 12, at 4), we believe that such a change complies
with article XI, section 4.

            In an abundance of caution (in case a court ever adopts the broader reading), however,
we will also consider how this proposal would fare under the broader reading of this language.
Ultimately, though we think it is a closer question, we reach the same result: we see no conflict
with article XI, section 4.

            To assess whether designating the office of prosecuting attorney as nonpartisan would
“affect the election” in the broader sense of affecting the election process, we consider the
differences between elections of partisan and nonpartisan offices. In doing so, we ask whether
making the position nonpartisan would “act upon” or “materially influence” the manner in which
the county prosecutor is elected.
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            The most significant difference between the election of partisan and nonpartisan offices
arises in the primary. Under Washington’s top-two primary system, an election for a partisan
office must be preceded by a primary, from which the top two candidates will be certified
to appear on the general election ballot. RCW 29A.52.112(2).[3] The party preference appears
on the primary and general election ballots, but only if the candidate expresses a party
preference. RCW 29A.52.112(4). For nonpartisan elections, a primary is only required if more
than two candidates file for the position. RCW 29A.52.220.

            We acknowledge that a candidate’s indication of a party preference may affect how the
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candidates campaign and how voters perceive the candidates. But, it does not rise to the level of
affecting the election because there is so little difference in how elections are conducted for
partisan and nonpartisan offices under the top-two primary system. This is largely because, in
Washington, the primary is not used to choose party nominees. “The top two candidates from the
primary election proceed to the general election regardless of their party
preferences.” Washington State Grange v. Washington State Republican Party, 552 U.S. 442,
453 (2008).

            Similarly, the small differences in when a primary is, or is not, conducted have little
practical effect on the election. By way of example, if there are three candidates for a partisan
position, the primary would be held and the top two candidates would proceed to the general
election, regardless of party preference. If there are three candidates for a nonpartisan position,
the primary would be held and the top two candidates would proceed to the general election. The
difference would arise only if there were two candidates for a position; in that case, a primary
would be held for a partisan position, but not for a nonpartisan position. But we conclude that this
difference is too small and uncertain to “materially” affect the manner of conducting the election.
Whether a primary occurs or not, the same two candidates would be competing for election. Cf.
Carlson v. San Juan County, 183 Wn. App. 354, 370, 333 P.3d 511 (2014) (observing that all
regulations of elections “affect” voting in some way, but not all are subject to stringent review).

            While it is theoretically possible that a court could construe article XI, section 4 to
preclude charters from having any effect at all upon the election of the prosecuting attorney, we
think that is highly unlikely. Such reasoning would conflict with the courts’ recognition of the
broad authority of counties to formulate their own local governments through their locally-
developed charters. See Henry, 92 Wn.2d at 881 (noting broad authority of counties to tailor their
local affairs to charters); see also Carroll, 78 Wn.2d at 457-58 (same); Carlson, 183 Wn. App. at
368 (same). It would also call into question any number of small changes a county might make in
its election process, from the form of its ballots to (formerly) the location of polling places or
(currently) ballot drop boxes.
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            We also considered that the process for filling vacancies in partisan and nonpartisan
offices differs under article II, section 15. That provision requires vacancies in partisan county
elective office to be filled by appointment by the county legislative authority from a list of names
nominated by the county central committee of the party. In contrast, no such requirement exists
for filling the vacancies of nonpartisan elected officers. While these are real differences in how
vacant positions are filled for partisan and nonpartisan positions, we also conclude that they do
not amount to “affect[ing] the election” of those positions. Cf. Henry, 92 Wn.2d at 881-82 (“The
constitution does not express any public policy that would require counties to adopt a uniform
approach to filling” vacancies in “offices that concern only the residents of a county.”).

            Finally, our analysis under this broader reading is limited to Washington’s current system
for conducting partisan and nonpartisan primaries and elections. Under a broader reading, article
XI, section 4 invites a comparison between the general law and the terms of a county charter. If
the general law changed, the analysis of whether the county charter complies with article XI,
section 4 under the broader reading could change as well.
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            We trust that the foregoing will be useful to you.

ROBERT W. FERGUSON
  Attorney General

JESSICA FOGEL
  Assistant Attorney General

wros

[1] Two of the four listed offices no longer exist, at least in the same form and under the same
name. The former office of “county superintendent of schools” has been replaced by a system of
“educational service districts.” See Laws of 1969, 1st Ex. Sess., ch. 176, § 1 (enacting what is
now RCW 28A.310.010, and explaining the transition from county superintendents of schools).
The former office of justice of the peace has been replaced with a system of district courts, and
by statute all references to justices of the peace are construed as references to district judges.
RCW 3.30.010.

[2] Article XI, section 4 was amended in 1948. Const. amend. 21. Accordingly, there can be no
issue of a need to turn to a nineteenth century dictionary to construe the word “affect.” See State
ex rel. Gallwey v. Grimm, 146 Wn.2d 445, 460, 48 P.3d 274 (2002) (cautioning against the use of
anachronistic definitions).

[3] For an election to fill the unexpired term of a single county partisan office, the primary
requirement does not apply if only one candidate has filed for the position. RCW 29A.52.112(2).
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